Orzeźwiające pomysły na obiady, które ułatwią przetrwanie upałów

Pomysły na obiady
Autor artykułu Irena · 28-06-23 · Blog

W gorące dni nikt nie ma ochoty na ciężkie posiłki ani na ich długotrwałe przygotowanie. Latem dania powinny być lekkie i szybkie w przyrządzaniu. Nutę orzeźwienia zapewniają wszelkiego rodzaju chłodniki, ale to nie jedyny pomysł na obiad. Sprawdź nasze przepisy i ciesz się urokami słońca, zamiast spędzać czas w kuchni.

Co jeść w gorące dni?

Orzeźwiające chłodniki to pierwsza myśl obiadowa, gdy upał staje się dokuczliwy. Są to zupy na zimno, przygotowywane na bazie jogurtu naturalnego lub greckiego. Niektórzy używają również śmietany, ale pamiętaj, że danie będzie wówczas cięższe. Natomiast warto sięgnąć po maślankę. Wśród lubianych chłodników znajduje się gazpacho, czyli zupa na bazie pomidorów pochodząca z kuchni hiszpańskiej. Pragnienie ugasi też chłodnik owocowy. W upalne dni bazę obiadów powinny stanowić sezonowe warzywa i owoce. Chociaż może się to wydawać dziwne, gdy żar leje się z nieba, do potraw dobrze jest dodać odrobinę pikantnych składników takich jak pieprz, chili, curry lub cynamon. Ich spożywanie powoduje lekkie rozgrzanie ciała, co stymuluje naturalne wydzielanie potu, który powoduje schłodzenie organizmu.

Oczywiście dobrym pomysłem są wszelkiego rodzaju świeże sałatki. Nie wymagają gotowania. Składniki zwykle trzeba pokroić i wymieszać. Przygotowanie prostego dressingu z oliwy z oliwek, cytryny oraz przypraw również nie jest skomplikowane. W ten sposób dostarczamy sobie mnóstwo witamin i cennych składników mineralnych, które w gorące dni łatwo tracimy wraz z potem. Kolejnym pomysłem na letni obiad jest tarta. Można ją zjeść na ciepło, ale też na zimno. Istnieje duża dowolność w jej wypełnianiu. Królują warzywa takie jak szpinak czy pomidorki koktajlowe, ale można dodać do nich ser feta albo kawałki kurczaka lub łososia. To pożywne danie, które wybornie smakuje.

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

Ogórkowy chłodnik z rzodkiewką cieszy się szerokim uznaniem. W upalne dni sprawdza się znakomicie. Jak go przygotować? Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Po obraniu ogórków ze skórki przekrój je wzdłuż na pół. Wydrąż wodnisty środek za pomocą łyżki. Ogórki dodaj do kefiru. Wrzuć też dwa ząbki czosnku i zblenduj na gładką konsystencję. Dodaj śmietanę 18 proc., a następnie przypraw solą oraz pieprzem. Dorzuć posiekany koperek i zamieszaj. Serwuj z jajkiem i startą rzodkiewką. To nie tylko lekka, ale też zdrowa potrawa o wyrazistym smaku.

Sushi z krewetkami w wersji domowej

Sztandarowe japońskie danie, które podbiło podniebienia ludzi w różnych krajach, to sushi. Podstawę tej orientalnej kuchni stanowią surowe ryby i wodorosty. Przewijają się przez nią również owoce morza. Nie można zapomnieć o sosie sojowym. Wszystko jest dobrze przyprawione, a na dodatek apetycznie podane. Dziś przedstawimy Ci wersję sushi z krewetkami w tempurze smażonymi na złocisty kolor: https://uwielbiam.pl/przepis/domowe-sushi-z-krewetkami. Zanim zaczniesz przygotowywać sushi, sprawdź, czy masz wszystkie potrzebne składniki. Zwróć uwagę, że do sushi nie nadaje się każdy ryż – potrzebny jest specjalny gatunek przeznaczony właśnie do tego dania.

Sałatka tabbouleh – przepis kuchni arabskiej

Lekka, aromatyczna i pełna smaków sałatka tabbouleh zyskała już wielu sympatyków w wielu częściach świata. Jej podstawę stanowi kasza bulgur, która zawiera ważne dla zdrowia pierwiastki takie jak potas oraz magnez. Latem może stanowić indywidualne danie, ale można ją łączyć również z potrawami mięsnymi oraz rybnymi. Kaszę ugotuj i po przecedzeniu odłóż do miski. Natkę pietruszki posiekaj. Pomidory i ogórki pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do miski. Dodaj cynamon, sok z cytryny, oliwę, sól oraz pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki i gotowe!

Sałatka z tofu, awokado i pomidorkami

Kwintesencję sałatki stanowi sos bazyliowy, który nadaje jej unikalny smak. Aby go przygotować, zblenduj świeże listki bazylii z oliwą, musztardą, miodem i octem winnym. Posól przed zmieszaniem. Tofu pokrój w dużą kostkę, podsmaż na oliwie. Awokado pokrój w łódeczki, a paprykę w paski. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Kilka rodzajów sałat połącz z tofu, warzywami i sosem bazyliowym. Sałatkę możesz wzbogacić sezamem.